Ahşap Lazer Kesim

Ahşap Lazer Kesim

Ülkemizde özellikle son dönemde yaşanan süreçlerin de etkisiyle insanların evde vakit geçirme sürelerinde artış olmuştur. Evde geçirilen zamanın fazla olması ise insanları birçok alanda hobi edinmeye teşvik etmiştir. Bu hobiler birçok alanda olduğu gibi endüstri alanında da fark yaratmıştır. Sanal platformlarda satış yapma imkanının da yaygınlaşması evde zaman geçiren insanları üretime teşvik etmiştir. Endüstri alanında birçok ürün artık evlerde hobi amacıyla üretilmekte ve insanlara ek gelir imkanı sunmaktadır. Endüstri alanında ahşap lazer kesim konusu başı çekmektedir.

Ahşap Lazer Kesim Nedir?

Ahşap lazer kesim birçok alanda özellikle küçük hediyelik eşya yapımı konusunda milimetrik hassas kesim yapmak demektir. Detay gerektiren, ince işçilik gerektiren, insan gücü kullanımında hatanın telafisinin pahalıya patlayacağı durumlarda tercih edilir. Bu yöntem sayesinde birçok sektör daha çok tasarruf ederek gereksiz ürün harcanmasının önüne geçmiştir. Hem insan gücünden hem zamandan hem de maliyetten tasarruf imkanı sunmaktadır. Ahşap lazer kesimi sayesinde birçok üretim şirketi kar marjını artırmaktadır. Bir ham maddeden çok ürün elde etmek pek çok firmanın işine gelmektedir.

 

Nasıl Ahşap Lazer Kesimi Yapılır?

Ahşap lazer kesimi yapmak için ahşap lazer kesim makinelerini kullanmak gerekmektedir. Ahşap lazer kesim makineleri kullanım amacınıza göre farklılık göstermektedir. Küçük eşya ya da tasarımlar yapmak için kullanılan makineler ile mobilya sanayinde kullanılan makineler bir olmamaktadır. Hatta kullanılan makinelerin cinsi kullanılan ahşap malzemeye göre de çeşitlilik göstermektedir. Bu makineler ahşap işçilik sektörüne yeni bir boyut kazandırmıştır. Sadece istenilen hassasiyete göre kesim değil oyma ve dolgu özellikleri de bulunmaktadır.

 

Ahşap Lazer Kesim Makinesi Nedir?

Aslında ahşap lazer kesimi yapmak için sadece bu işe özel bir makine bulunmamaktadır. Yani ahşap lazer kesimi yapan makineler sadece ahşap kesimi yapmakla kalmaz. Ahşabın yanı sıra metal ve pleksi kesimi de yapmaktadır. Bu çok amaçla kullanılan makinenin ismi piyasada CNC makinesi olarak yer edinmektedir. Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de işin ehli olan kişilerin bu işle meşgul olması önerilir. Yani her önüne gelen ahşap lazer kesimi yapamamaktadır. Bunun için iyi bir tecrübe ve bilgi zenginliği gerekmektedir. Kesim yapılacak ürün bir profesyonel tarafından kodlanır.

 

Ahşap Lazer Kesimi İle Hangi Ne Tür Ürünler Yapılabilir?

Ahşap lazer kesimi birçok ürünün yapımında kolaylık sağlayan bir metottur. Bu ürünler oyuncak, süs eşyaları, dekorlar, el ve sanat ürünleri, hediyelik eşyalar gibi ürünler olabilmektedir. Kullanılan ahşap çeşidine bağlı olarak değişim göstermekle beraber 20mm kalınlığına kadar kesim yapılmaktadır. Lazerle ahşap oymacılığı yaparken kullanılacak ahşap çeşidi seçiminde herhangi bir ayrıntı gözetilmesine gerek yoktur. Bu ürünler MDF, HDF, sunta, ahşap kaplama, multipleks, kontrplak, mantar, doğal ahşap, masif ahşap olabilir.

 

Ahşap Lazer Kesiminin Dışında Başka Nasıl Tasarımlar Kullanılır?

 

Başta da belirtildiği gibi ahşap lazer kesimi yapan makineler sadece kesim makineleri değildir. Kesimin dışında ürüne kişisel bir özellik katmak isteyen kişilere kazıma ya da oyma işlemiyle farklılık yaratılabilir. Örneğin ahşap bir hediyelik eşya tasarımına hediye edilecek kişinin ismi kazınarak kişiye özel hale getirilebilir. Ya da firmalar promosyon amaçlı kullanılan ürünlerine firmalarının isim ve logolarını kazıyabilir. Ahşap lazer kesimi sayesinde ahşap tasarımlı ürünlerin görsel çekiciliği artırılabilir. Lazer kesimi en az hata prensibi ile çalışarak profesyonel ürünler ortaya çıkarmaktadır.

 

Ahşap Lazer Kesim Makinesinin Çalışma Prensibi Nasıldır?

 

Ahşap lazer kesimi yapılacak ham madde makineye yerleştirilir. Kesimi yapılacak şekil ve tasarımlar bilgisayar yazılımları kullanılarak tasarlanır. Tasarımlar yine kodlama sistemi ile kesim yapacak makineye aktarılır. Ahşap lazer kesimi yapan makinenin kesim yapma aşamasında insan eli kullanılmamaktadır. Yani makinenin yazılımına yüklenen tasarımı makine başka hiçbir destek almadan ve hiçbir detayı atlamadan yapmaktadır. Ahşap lazer kesimi yapılacak ürün makineye yerleştirildikten sonra geri kalan tüm çalışma makineye bırakılmaktadır. Hatasız ve kaliteli ürünler ortaya çıkmaktadır.

 

Ahşap Lazer Kesimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

Öncelikle ahşap lazer kesimi konusunda kesim yaptıracak kişinin doğru kaynaklardan bilgi sahibi olması gerekmektedir. Ahşap lazer kesimi diğer lazer kesimi ürünlerinde de olduğu gibi tamamen profesyonellik gerektiren bir iştir. Bu işi evine her lazer kesim makinesi alan kişilerin yapabilmesi mümkün değildir. Zaten bu makineler ev ortamında kullanıma uygun makineler değildir. Lazer kesimi yapabilmek için profesyonel mühendislik bilgisi olan uzman kişilerin desteğine ihtiyaç duyulmalıdır. Lazer kesimi yapmak ham maddeyi makineye yerleştirmek kadar basit bir eylem değildir.

 

Lazer Kesimi Yapılırken Dikkat edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 

Bu makinelerin endüstri sektöründe birçok kolaylığı beraberinde getirmesiyle insan gücü olmadan iş yapabilme olarak anlaşılmıştır. Oysa bu makinelerin kullanımı esnasın en ufak bir yazılım hatası kesim yapılacak ürüne zarar vermektedir. Bunu yanı sıra ürün israfı, zaman ve enerji kaybına sebebiyet vermektedir. Lazer kesimi yapan kişilerin uzman kişilerden oluşmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca en ufak bir sistem hatası müşteri memnuniyetlerine de olumsuz yansıyarak ticari kimliğe zarar vermektedir. Başarılı bir iş ortaya koymak için güvenilir kaynaklardan destek alınmalıdır.

 

Ahşap Lazer Kesimi Lazer Işınları İle Mi Gerçekleşiyor?

 

Lazer ışınları elektriksel ateşlemeyle oluşmaktadır.  Lamba tetiğinin, dalga yayma maddesi ile birlikte kapalı alanda kimyasal reaksiyona girer.  Yüksek dozda ışın yayılımı ile sonucu ile oluşmaktadır. İçerisinde Co2 bulunan cam tüplü makinenin elektrik ile tepkimeye girmesini sağlayan gaz karbondioksit gazıdır. Bunun yanı sıra helyum ve azot gazları da ışın verimini artırmak amacıyla kullanılmaktadır. Ahşap kesim işlerinde cam tüplü makineler kullanılmaktadır. Bu tüplerden çıkan ışınlar saydamdır ve gözle görülmemektedir. Ayna kullanılarak ışın dalgası olarak yansıtılmaktadır.

 

Lazer Kesim Makinesi Hangi Bileşenlerden Oluşur?

 

Lazer kesim yapan tüm makineler kesim yaptığı madde ne olursa olsun aynı bileşenlerden meydana gelmektedir. Bunlar; lazer kaynağı, hareketli motorlar, kontrol kartı, makine gövdesi, güç kaynağı, soğutma ve vakum motorlarıdır. Bu parçaların herhangi birinin eksikliği ve arızası durumunda doğru kesim hizmeti verilmemektedir. Bu sebeple tüm parçaları tanımakta hangi parçanın hangi işlevinin bulunduğunu bilmekte yarar vardır. Parçalardan herhangi birinin arızası ve işlev kaybı olma durumunda makinenin temin edildiği üretici firmadan destek alınabilir.

 

Lazer Kesim Makinelerinde Sadece Ahşap Mı Kesilir?

 

Lazer kesimi yapılan makineler tek bir ürün kesimi için oluşturulan makineler değildir. Öyle bir durum söz konusu olsaydı kesim yapan firmaların her bir ürüne ayrı bir makine bulundurması gerekmektedir. Bu durum bu işlerle meşgul olan firmaların daha maliyetli olmasına sebep olacaktır. Bunun yansımaları yine müşterinin cebine olacaktır. Fakat böyle bir durum söz konusu değildir. Lazer kesim makineleri ahşabın yanı sıra plastik, cam, pleksi, kağıt, gıda, kumaş, polyester kesimi de yapmaktadır. Makinenin mekaniği gereği kesme, kazıma ve yakma gibi tüm işlemler hızlı ve kusursuz yapılmaktadır.

 

Lazer Kesimi Yapılan Makineler Kaç Çeşittir?

 

Lazer kesimi yapılan makineler kesim yapılacak ürünün boyutuna ve kesimin detayına göre dört çeşitten oluşmaktadır. Bunlar mini lazer makinesi, ev tipi lazer makinesi, orta lazer makinesi, büyük ebatlı lazer makinesidir. Mini lazer makinesi ve ev tipi lazer makinesi vatandaşlar tarafında ufak işlerde kullanılan makinelerdir. Orta büyüklükte ve büyük ebatlı lazer kesim makineleri daha profesyonel hizmet sunan makinelerdir. Hizmetin detayına göre ve hizmetin yoğunluğuna göre makinelerin boyutu ve çeşidi değişmektedir.  Lazer kesimi yapmak hayatımızı kolaylaştırmaktadır.

 

Lazer Kesiminin Avantajları Nelerdir?

 

Kesim sırasında herhangi bir kalıp kullanılmadığı için kalıp maliyetini ortadan kaldırmaktadır. İşlem yapılacak malzemeye hiçbir şekilde leke ve zedelenme gibi zararlar vermemektedir. Malzemeyi çeşitli şekillere sokarak zorlanmasına ve eğilip bükülmesine imkan vermez. Tasarım olarak ürüne her türlü oyma ve kazıma işlemi kolaylıkla yapılarak istenen şekil işlenebilir. Kesim yapılan yüzeyde hiçbir pürüz oluşmaz. İnsan gücünden, enerjiden ve zamandan yani her türlü maliyetten tasarruf sağlar.

 

 

 


© Tüm Hakları Saklıdır Helen Lazer 2013-2021
WHATSAPP ÜZERİNDEN BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ