Lazer Kesim Ahşap

Malzemeleri kesmek için kullanılan çok güçlü lazer ile optik desteği ile çalışır. Kolaylık sağlaması açısından sanayide ve birçok alanda yer almaya başlamıştır. Lazer kesim yapılırken; ahşap, metal, mukavva, karton gibi birçok madde kullanılır. Bu malzemelerin yanı sıra elmas kesimi de yapabilme gücüne sahiptir.

Ahşap lazer kesim oldukça etkili bir yöntemdir. Geleneksel makineler dahi lazer kesimin ulaştığı noktaya ulaşamamıştır. Detaylı ve görsel olarak dikkat çeken bir desen ahşap üzerine çizilebilir. Ahşap üzerine herhangi bir boya gerektirmeden sonuca ulaşılır. Sadece çizimde değil oyma ve kesme işlemlerinde de lazer kesim ahşap kullanılır.


Malzemeyi daha hassas ve özenle kesmek için kullanılır. Bilgisayar kontrollüdür. Lazer asıl olarak yüksek orandaki ışıktır. Lazer kesimi malzemenin türü ve makinenin gücüne bağlı olarak gerçekleşir.

Lazer malzemenin yanmasına, buharlaşmasına ve erimesine neden olur. Birçok farklı lazer kesim türleri bulunur.

Lazer Kesim Yapan Yerler

 Sanayi bölgelerinde bu işi yapan kişiler bulmak kolay olmaktadır. Fakat yapılan kesimlerin profesyonel kişiler tarafından yapılması önemlidir. Lazer kesim fiyatı yapılan ahşabın türüne, malzemesine göre değişiklik göstermez. Ancak yapılan işlem için fiyatlar değişiklik gösterir. İstenilen türe, boyuta göre lazer ahşap kesilir.

Lazer işlemi sırasında ahşap da yanma olabilir. Fakat bu olumsuz bir durum değil tam tersi tercih edilen bir durumdur. Doğru odaklama ve uygun optikler ile bu işlemler sırasıyla gerçekleştirilir.

Ahşap Modeline Göre İşleme Değişir mi?

Ahşap doğal bir malzemedir. Bu nedenle lazer kullanan kişiler işlenecek olan ahşaba karşı bazı özellikleri göz önünde bulundurmalıdır. Balsa ağacı kolay kesilebilirken, meşe ağacı ise daha fazla güç ister.

Lazer ışını üretilirken, kapalı bir kap içinde lambalar ile lazerlerin uyarılmasını içerir. Parlayan materyaller bu sayede uyarılır. Işık akışı halinde yeterli enerji elde edilene kadar bir kısmı aynaya yansıtılır. Aynalar ise ışığı yönlendirmek için kullanılır.

Kenardan kesime başlamak için ilk olarak delik açılır. Bu kiriş lazer ışını oluşturmak için aynaya veya optiğe odaklanır ve yoğunlaştırma sağlanır. Kesme sırasında pürüzsüz bir yüzey elde etmek için iş parçasının çevresi dolaşırken döndürme yapılmalıdır.

Mekanik kesim üzerinde kesim yapılırken iş parçasının uyumu azaltılır. Hassasiyet iyi olur ve lazer ışını işlemi yapılırken herhangi bir aşınma olmaz. Lazer sistemi ısıdan etkilendiği için materyalleri bozma ihtimali düşüktür. Geleneksel yöntemler ile kesilmiş materyaller de sıkıntı oluşmaktadır.

Metal malzemelerin lazer ile kesilmesi daha az enerji kullanımı gerektirdiği için avantaja dönüşmektedir. En üst seviye kalınlığı yalnızca lazer kesim yapabilmektedir.


Metodlar Nelerdir?

Farklı malzemeleri kesmek için birçok farklı yöntem ve teknik kullanılmaktadır. Bunlardan bir kısmı; buharlaştırma, eritme ve üfleme, eritip darbe, termal gerilme çatlaması, kesme, soğuk kesme ve yanma gibi metodlar bulunur.


Buharlaştırarak Kesme:

Bu işlem kullanılırken malzemenin yüzeyi kaynama noktasına kadar ısınır. Isınan yüzeyde bir anahtar deliği oluşmaya başlar. Oluşan anahtar deliğinde soğutma hızı gibi ani bir artış gerçekleşir. Deliğin derinleşmesi malzeme kaynar hale getirmesini sağlar ve oluşan buhar duvarı eritir. Böylece delik daha çok büyümüş olur. Başta ahşap kutu olmak üzere karbon ve termoset plastikler de bu yöntem ile kesimi sağlanır.


Eritip İşleme:

Eritme işlemi diğer adları ile darbe veya füzyon kesim olarak bilinir. Bimetal materyalini kesmek için kesme alanında üfleme gerçeklemesi gerekir. Bunun için yüksek basınçlı gaz tercih edilir. Yüksek basınçlı tercih edilmesinin sebebi fazla güç ihtiyacını azaltmaktır.

Püskürtme işlemi eritilmiş malzemeyi dışarı atmada yardımcı olur. Bu işlem sayesinde malzeme sıcaklığının artırılması ihtiyacı ortadan kalkmış olur. Bu işlem için tercih edilen malzemeler genel olarak metallerdir.


Termal Gerdirme:

Yarı sert özelliğine sahip malzemeler kırılmaya daha yatkındır. Bu nedenler termal gerdirme için doğru bir tercih olacak malzeme türleridir. Malzemenin yüzeyine odaklanan ışın ısıtma ve termal genleşmeye neden olur. Kiriş hareket ettirilince bir çatlak oluşur. Çatlak sırasına göre taşınma özelliğine sahiptir. Bu işlem için cam malzemeler tercih edilir.


Reaktif Kesim

Yanan stabilize kesim gazı olarak da bilinir. Diğer bir adı alev kesmedir. Oksijenli meşale kesmeye benzer fakat ateşleme de kullanılan lazer ışını kullanılır. İşlem daha az güç ile çok kalın olan çelik plakaları kesmek için tercih edilir.

Lazer kesim termal ayırma süreci olarak da adlandırılabilir. Lazer ışını güçlü ısısı ile malzeme yüzeyini eritir ya da buharlaştırır. Bir noktada lazer ışını malzemeye işlendiği an kesim başlar. Lazer sistemi tercih edilen geometrik deseni izler ve malzeme ayırma işlemine başlar. Bu uygulamalardan olumlu sonuçlar elde edilmiştir.


Lazer Kesim Avantajları

Genellikle birçok malzeme türüne uygunluk sağlar. Başka bilinen yöntemler bu kadar çok organik veya inorganik malzemeyi kesemez.

Sonrası için herhangi bir tekrar işlem gerektirmez. Sentetik ya da halı gibi tekstil ürünlerinin sökülmemesi için kenarlarının kapatılmasını sağlar. İşlenen malzemenin özelliğine göre teknik kullanılır.

İşlem için yanlışlık payı yoktur. Ortaya çıkan çentik lazer ışının kendisinden çok az büyük olmaktadır. İstenilen şekle sahip en ince geometrik şekillerinde kesilebileceğinin göstergesidir.

Lazer işleminde kullanılan makineler aşınmaya maruz kalmamaktadır. Herhangi bir aşınma gözlenmez.


Plazma Kesim

Çelik ya da alüminyumu kesmekte sıklıkla tercih edilen bir termal süreci temsil eder. Lazer kesim ile karşılaştırma yapılırsa;

Kesim kalitesi düşüktür.

Yüksek enerji tüketimi vardır.

Toz oluşumu her işlemde artış sağlar.

Ses emisyonları gibi birçok dezavantajı vardır. Fakat elektrik iletken malzemelerin kesimi sırasında tercih edilen bir yöntemdir.

Lazerinde kendine özel avantajları bulunmaktadır. Düşük kurulum maliyeti ve kirlenme oranı düşüklüğü ayrıca işleme esnekliği olması avantajlardan birkaç tanesidir.

Tercih edilen malzeme ve uygulamaya göre işlem sırasında işleme teknikleri de değişiklik gösterir.


Lazer İle Hangi Malzeme Kazınabilir?

Plastik

Kauçuk

Köpük

Ahşap

Kağıt

Kumaş

Karton

Mantar

Gıda

Deri

Polyester


Lazer Kesim Makinası Avantajları

Herhangi bir kalıp kullanılmaz böylece kalıp maliyeti yok olur.

İşlem için tercih edilen malzeme üzerinde hiçbir deforme oluşturmaz.

Kesim sırasında malzeme ile temas halinde olmadığı için malzemede eğilme, bükülme ya da kırılma meydana gelmez.

Resim, desen, yazı gibi birçok tasarı yapılabilir.

İşlem bittikten sonra malzeme yüzeyinde bir pürüz oluşturmaz.

Maliyeti düşük ve hızlı bir şekilde işlemler gerçekleşir.

Lazer kesim makinesi yeni ürün oluşturabilir. İsteğinize göre ürün tasarımı çıkar.

Ürünler üzerinde desen yazdırıla bilir. İstediğiniz şekile göre desen çizimi yaptırabilirsiniz.

Ürünlere şekil verip araba, kalem gibi şekil çıkartabilirsiniz.

3D ürünler yapabilme özelliğine sahiptir.

Anahtarlık gibi birçok malzeme çıkarılabilir.

Duvar süsleri, magnetlerin de yapımın da kullanılabilir.

Kullanılan cihazların gücü, büyüklüğü, hassaslığı cihazlar arasında farklılık oluşturur. Okullarda veya hobi için tercih edilen cihazlar da vardır. Buradaki asıl amaç optik aracılığı ile kesimin sağlanmasıdır. Lazer ışını sayesinde malzeme hassas bir şekilde yanarak kesilir.


Ahşap Lazer Kazıma

Lazer ışını sayesinde malzeme aşırı ısınmaktadır. Bir süreden sonra renk değiştirmeye başlamaktadır. Elde edilen lazer kazıma işlemi kalıcılık sağlamaktadır. Aşınmaya karşı ise çok dayanıklıdır.

Lazer kazıma işlemi çok basittir. İlk olarak grafik planı oluşturulur. Grafiği lazere göndermek için yazıcı kullanılır. Bir düğme ile seçtiğiniz malzeme lazer ile kazınmaya başlayacaktır. Genellikle otomatik olarak süreç ilerler.

İçi dolu harfler, resimler ya da ahşap kazıma da raster kazıma işlemi uygulanır. Fakat yalnızca çizgi kazıma olacak ise vektör kazıma tercih edilir.

Lazer teknolojisi her ürün üzerinde işlem yapabilmektedir.  Oldukça yüksek hız da ve kaliteli ürünler işlem sonucunda ortaya çıkar. Lazerin kesim esnasında çıkarmış olduğu görselden faydalanılabilir. 


Helen Lazer 2013 yılında kurulmuş ve 2018 yılında taşınma işlemi gerçekleştirerek üretim kapasitesini büyütmüştür. Şirket ilk kurulduğu yıllarda lazer kesim ahşap maket kesim, kumaş kesim alanlarında hizmete başlamıştır. Ancak taşınma sonrasında üretiminin büyük çoğunluğunu lazer kesim ahşap kutu üzerine yoğunlaştırmıştır.

Helen Lazer Ahşap Kutu İmalatı 

Helen Lazer bünyesinde siparişlere anında cevap verebilmek için 2 adet ana makine ve 2 adet de yedek makine kullanılmaktadır. Firma makine bakım ve servis işini de kendi bünyesinde gerçekleştirmektedir.

Helen Lazer Ahşap Kutu Çeşitliliği

Helen lazer çok çeşitli lazer kesim ahşap kutu imalatını ve satışını gerçekleştirmektedir. Müşterilerine ürünleri çeşitleri ve fiyatlarını web sitesinden açıkça paylaşmıştır. Siteden iletişime geçerek sipariş verebilirsiniz.

© Tüm Hakları Saklıdır Helen Lazer 2013-2021
WHATSAPP ÜZERİNDEN BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ